keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Keppejä 2 by 2

Moneskohan kerta tämä on, kun kerron uudesta suunnitelmastani pujottelun kotitreenaamiseen? Tämänkertainen suunnitelmani tuntuu nyt kerrankin toimivan viimeistä piirtoa myöden, joten toivottavasti tällä mennään ja edistytään. Koska ohjausseinämät keppeihin eivät näytä itsestään tuossa olkkarin nurkassa valmistuvan, niin päätin vaihtaa yksinkertaisempaan tapaan treenata pujottelua itsenäisempään suuntaan. 2by2-tekniikka tuntui loogiselta, toimivalta ja omalla kohdallani helposti toteutettavissa olevalta tavalta päästä sujuvaan lopputulokseen, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen! Keppeinä siis käytän puutarhan tukikeppejä, jotka on helppoja siirrellä paikasta toiseen ja iskeä maahan. Ainoa selkeästi huono puoli on vihreä väri, mikä tuntuu puutarhaolosuhteissa sulautuvan vähän turhan hyvin maisemaan koiran näkövinkkelistä. Tämä asia siis pitäisi korjata maalilla tai eristysteipillä tai muulla vastaavalla konstilla...

Ideana on ensin opettaa koira kulkemaan kahden kepin muodostaman portin läpi oikeasta suunnasta, kaikista mahdollisista kulmista ja lopulta myös vastakkaiselta puolelta kiertäen (eli ensimmäinen keppi jää koiran vasemmalle puolelle). Iskin siis ensimmäiset kaksi keppiä omalle pikkupihalleni, ja mahdollisimman vähällä ohjauksella koetin saada koiran menemään keppien välistä. Benny haistoi heti oikean mahdollisuuden tienata herkkuja, mutta Muusaa sai aluksi enemmän johdatella omalla liikkeellä tai namialustalla. Nopeasti molemmat alkoivat olla kärryillä, mitä haettiin, ja tässä vaiheessa aloin vaihdella tulokulmaa vähän epäsuoremmaksi. Käytännössä teen treenituokiossani 15-20 toistoa ja sitten koiran vaihto tai muuten tauko. Näitä tuokioita sitten kerrallaan yhdestä kolmeen per koira.

Kun koira osaa mennä ensimmäisen portin läpi sujuvasti kaikista kulmista, voidaan sijoittaa toinen portti samassa linjassa pienen etäisyyden päähän viistosti ensimmäisen portin taakse. Tätä on todella vaikea selittää kirjoittamalla, joten tässä vaiheessa suosittelen katsomaan treenivideoita esim. youtubesta hakusanalla 2by2... No niin, mutta idea on siis, että tässä vaiheessa koira osaa läpäistä ensimmäisen portin, ja todennäköisesti aavistaa, että myös toinen eteen tuleva portti tulee läpäistä vastaavasti. Ja namia nassuun runsaasti tietenkin kun onnistuu! Taas seuraa treeniä tässä vaiheessa siihen asti, että koira sujuvasti läpäisee molemmat portit eri kulmista lähetettynä. Tästä vaiheesta voidaankin sitten lähteä siirtämään jälkimmäistä porttia lähemmäs ensimmäisen portin linjaa, jolloin koira joutuu yhä enemmän pujottelemaan päästäkseen läpäisemään molemmat portit oikeasta suunnasta. Lopulta molemmat portit ovat samassa linjassa, eli tuloksena on neljän kepin normaali pujottelu. Tietenkin myös kaikissa näissä välivaiheissa harjoitellaan niin kauan, että koira läpäisee portit oikein kaikista kulmista. Viimeisenä silauksena sitten näitä portteja lisäillään yksi kerrallaan, kunnes haluttu määrä keppejä on kasassa.

Näin siis meillä on nyt lähdetty treenaamaan molempien kanssa. Bennyn kanssa minun on ollut "pakko" oikoa hieman päästäkseni testaamaan keppien sujuvuutta lähestyvien kisojen suhteen. Niin, olen siis ilmoittanut Bennyn muutamalle kisaradalle, joista ensimmäiset ovat jo viikon sisällä! Jaiks... Mutta koska Bennyn kanssa keppejä on jo muutenkin tahkottu sekalaisilla metodeilla, en usko sen pienestä oikomisesta tämän enempää pilalle menevän. Ja on selvästi jo paljon edistystäkin tapahtunut, ainakin neljän kepin kanssa!

Muusan kanssa yritän sitten olla puhdasoppisempi, enkä etene vaiheesta toiseen ennen kuin taso on tosiaan hallussa jokaisesta kulmasta. Tällä hetkellä mennäänkin siis Muusan kanssa vasta ensimmäistä porttia. Se sujuu kyllä jo melkoisen mallikkaasti, mutta äärimmäiset kulmat ovat vielä vähän vaikeita enkä halua ottaa riskiä liian nopeasta etenemisestä. Tahkotaan nyt vielä tätä vaihetta ihan rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti